Stads-en biolandbouw

 

logo t Ambrozijn groot (1)

‘t Ambrozijn is een kleinschalige boerderij in Waardamme (Oostkamp), die in handen gedragen wordt door Jarno Claeys en Christel De Schepper. Zij kweken biologische groenten en kleinfruit op 2,5 hectare met veel liefde voor de natuur en de mens. Hun afzet gaat via directe verkoop naar markten en groentepakketten. Elke zondag van 8u tot 13u vind je hen terug op de nieuwe biomarkt aan het Maria Hendrikaplein voor het station Gent-Sint-Pieters.

Op Fair Festival kan je bij hen terecht voor biologische groenten en fruit, van eigen kweek en van telers uit te buurt.

www.tambrozijn.be

De Wassende Maan

De Wassende maan is een landbouwcoöperatieve die op biologisch dynamische wijze groenten teelt en dieren houdt. Ze doen dit met respect voor het milieu en met oog voor het welzijn van planten, dieren en mensen.

Met hun promokar fleuren zij ons festival andermaal op: een weelderige stand boordevol groenten. Naast een aanlokkelijk uitzicht zorgen ze voor een interactief karakter met proeverijen, een wedstrijdje, foto’s,… En misschien is er wel een seizoensproduct in aanbieding!

www.dewassendemaan.be

logoKollebloem

Biodynamische boerderij De Kollebloem stelt haar groentepakketten, hoevewinkel, bed & breakfast en activiteiten voor.

De Kollebloem is een biodynamisch tuinbouwberijf uit Sint-Lievens-Esse dat al 30 jaar met veel passie een grote diversiteit aan biologische groenten teelt. Ze kiezen helemaal voor korte keten en leveren ook aan enkele heerlijke restaurantjes in Gent.

Mensen kunnen hier tot rust komen en heerlijk eten in onze bed & breakfast. Hun boerderij stelt zich ook open voor zorg en scholenwerking, en in de zomer organiseren ze kampen voor de kinderen.

Ze brengen lekkere proevertjes mee, recht van ons veld. Dus kom gerust langs voor info en een hapje op hun stand.

www.kollebloem.be

pajottenlander

Pajottenlander teelt biologisch hoogstamfruit en produceert fruit- en groentesappen, en enkele fruitbereidingen. Ze laten u graag proeven van hun volledig assortiment.

www.pajottenlander.be

 voedselteams

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die rechtstreeks biologische groenten en fruit, hoevezuivel en hoevevlees (al dan niet bio), brood en bloem … streek- en seizoensproducten aankopen bij producenten uit de streek. Doe mee aan de QUIZ en maak kans op een boek van Dorien Knockaert.

www.voedselteam.be

 mobiele fruitpers

 De mobiele fruitpers uit Oost-Vlaanderen maakt van uw eigen fruitoogst een natuurtroebel sap. Breng dus zeker al je sappig fruit mee!

www.mobielefruitpers.com

 De zwaluw

De Zwaluw is een biologisch landbouwbedrijf met hoevewinkel. Met zo’n 60 melkkoeien, groenteteelt, 500 schapen en een grote jonge hoogstamboomgaard is het een divers familiebedrijf. Je kan ook lid worden van hun zelfoogsttuin en het hele jaar door komen plukken. Op Fair Festival komt Naomi langs met haar ijskar gevuld met heerlijk, vers roomijs.

www.biodezwaluw.be

 De Zonnekouter

De Zonnekouter is een biologisch-dynamische boerderij in Machelen-aan-de-Leie. Op de boerderij is er een ruime koepelserre, een boerderijwinkel en een zaaltje waar allerhande cursussen en activiteiten kunnen doorgaan. Ze telen een 25-tal soorten seizoensgroenten in een ruime 6-jarige vruchtwisseling met groenbemesters. Op het omringende weiland grazen een kleine kudde koeien en schapen, die zorgen voor mest voor de groenten, en af en toe voor wat vlees; ze maken de kring op de boerderij rond. Ze bieden jullie op Fair Festival graag wat proevertjes aan en geven meer uitleg over hun bedrijf.

www.dezonnekouter.be

Logo Blauw KasteelWijveld

Op bioboerderij Blauw Kasteel in Scheldewindeke worden vooral groenten geteeld. Daarnaast grazen er Ardense Voskopschapen op de eeuwenoude weilanden en wordt het bos op ecologische wijze beheerd. In de historische moestuin vind je vergeten groenten, kleinfruit (bessen, frambozen, aardbeien,…), kruiden en een hoogstamboomgaard. De biologische groenten en fruit worden verdeeld via groentepakketten in de regio Gent en Vlaamse Ardennen en via eigen biowinkels.

’t Avontuur, de Gentse winkel van bioboerderij Blauw Kasteel, kleurt samen met ’t Wijveld het festival met biologische bloemen. De boeren halen voor de gelegenheid gele courgettes, groene paprika”s en zwarte tomaten van het veld. Misschien geven ze zelfs watermeloenen van eigen kweek mee!

www.blauwkasteel.be
www.wijveld.be
www.facebook.com/hetwijveldinbloei

 Far Field

Far Field is een sociaal-ecologisch permacultuurproject in Merendree. Het veld van 1,5 ha ligt ver genoeg van de stad om alle gedruis en gedaver voor even te vergeten en je te verbinden met de natuur, maar dicht genoeg om regelmatig langs te komen. De dragers van Far Field tonen jullie graag wat permacultuur dicht bij de stad voor hen betekent. Wat zij verstaan onder de term duurzame mobiliteit en wat je zoal met kruiden kan doen. Ze geven je ook tips over hoe je tuinen en daken duurzaam kan vormgeven. Allemaal aspecten om je zelfvoorziening te vergroten en je veerkracht te verhogen.www.farfield.be
 Ourobouros Net buiten het gezellige dorpje Dikkele, gelegen in de Zwalmstreek,  vind je het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf Ourobouros.  Naast de fijne biologische groenteteelt die ongeveer 1,5 ha omvat en waarbij ze specifieke aandacht hebben voor oude rassen, is er nog 3,5 ha boomgaard waarvan een belangrijk gedeelte hoogstam is. Deze hoogstamboomgaard levert appels voor de bereiding van appelsap en cider, en wordt begraasd door een kleine kudde schapen. Meer info over het bedrijf op Fair Festival!
www.ourobouros.be

terratools

Groenhout Atelier

Filip Verhaeghe van Terratools  tafels komt graag zijn passie voor kwaliteitsgereedschap met jullie delen. Hij laat jullie kennismaken met zijn zeisen, bijlen en gereedschap voor groenhoutbewerking.

www.terratools.be

Groenhoutatelier komt met een zelfgemaakte ronde tent, gemaakt uit dikke takken bedekt met een canvaszeil. Ze geven jullie graag demo’s over groenhoutbewerking.

www.groenhoutatelier.be

 

Guardian Angel

vzw Centrum Guardian Angel steunt de bijen door de verkoop van Biologische Bloembollen. In België kennen we een bijensterfte tot 75 %! In Nederland is dat maar 10 %. Als de bijen echter gifvrije bloemen bevliegen worden ze weer gezond en vitaal. En zijn de mensen verzekerd van gezonde groenten en fruit.

Guardian Angel biedt ‘huisje-tuintje’ aan voor de wilde bijen en vlinders. Ook aan de vogels hebben ze gedacht.

Koop hun biologische bloembollen voor je terras of tuin of doe ze cadeau aan de school, je straat, of een goed doel en geniet van prachtige kleurige bloemen van januari tot juli !

Deze “investering” loont, want de bloembollen vermeerderen/verwilderen jaar na jaar. Van DUURZAAMHEID gesproken: 1 keer kopen/planten en 10 jaar plezier.

Op hun standje laten ze je ook graag proeven van diverse biologische confituren zoals jostabes, rabarber, aardbei,… met weinig rietsuiker. Er is ook fruitbeleg gezoet met appeldiksap. Lekker in je smoothie, op ijsjes, brood… Hartelijk welkom !

Centrum Guardian Angel

de landgenoten
De Landgenoten laat boeren en consumenten samenwerken aan een betere toegang tot landbouwgrond voor boeren. De toegang tot grond is, door zijn hoge prijs, één van de grootste drempels voor (startende) landbouwers. Door middelen samen te brengen – via aandelen, schenkingen en legaten -, kan grond worden aangekocht en vele generaties lang worden beheerd als biologische landbouwgrond.
Ze geven op Fair Festival graag uitleg over hun organisatie.
stadslandbouw Gent
De werkgroep ‘Stadslandbouw Gent’ is ontstaan uit de klimaatarena van de stad. In de formulering van de transitiepaden voor de stad, kwam ook stadslandbouw als een optie naar voor. Heel wat mensen zijn geïnteresseerd in het thema, maar al snel werd duidelijk dat stadslandbouw een ‘wicked problem’ is, een complex verhaal met heel veel dimensies… De mensen van de werkgroep geven je hierover graag een woordje uitleg.
mYRIAM
EM is een mengsel van vrij in de natuur voorkomende
Effectieve Micro-organismen.
Het kan ingezet worden om de natuurlijke weerstand
van bodem, plant, water, mens & dier te verhogen.
Deze micro-organismen worden verzameld in de vrije
natuur, ze zijn niet gemodificeerd en niet gemanipuleerd en ze worden op een natuurlijke wijze gekweekt. EM helpt om het natuurlijke evenwicht weer te herstellen
csa network
CSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:

Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.
Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico.

In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.

Het CSA-bedrijf creërt ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Het werkt zo actief aan lokale gemeenschapsvorming.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>