Workshops & lezingen

Conferentie: Voedsel in goede handen – De commons als toekomstperspectief voor ons voedselsysteem

De beweging voor ander voedsel is volop aan de gang. Met de commons gaan we terug naar de kern van de zaak: voedsel is een basisbehoefte en een gemeengoed. Het gaat over samenwerking, delen, zorg voor de aarde, rechtvaardigheid, zelf produceren, duurzaamheid. Dat de beweging bezig is tonen bijdragen over zaadteelt, grondbeheer, korte keten en bodemvruchtbaarheid.

De commons zijn het alternatief voor de geïndustrialiseerde landbouw die gestimuleerd werd na de Tweede Wereldoorlog. Het is een alternatief voor de vervuilde bodem, de aangetaste biodiversiteit, de lange voedselketen, de boer met dalend inkomen… Op 5 september praten we samen over hoe landbouw en voedsel bij ons was, hoe het kan zijn en hoe het al eigenlijk een beetje is.

PROGRAMMA

Lezing Joost Visser: Hoe is het zo ver kunnen komen?
Historische schets van het ontsporen van ons landbouwsysteem
Joost Visser doctoreerde met Down to Earth: een analyse van opkomst en verval van ‘industriële’ landbouw en over het herwortelen van landbouw weg van de fabriek naar de lokale boer en ecologie.

Lezing Jose Luis Vivero Pol: Hoe kunnen we van ons voedsel terug commons maken?
Voedsel als commons: een nieuw kader voor de toekomst van het voedselsysteem
Voedselactivist en voedsel commonor met veld- een beleidservaring over voedselsoevereiniteit in Latijns-Amerika, Afrika en Europa. Doctoreert aan UCL over Food Transtitions.

Vier bouwstenen van het toekomstperspectief op een rij
Zaad als common: Louis De Bruyn – docent Landwijzer
Zelf Zaden Telen is vakmanschap dat boer en tuinder toebehoort
Land als common: Landgenoten – Tom Troonbeeckx, Het open Veld
Bodem als common: Johan D’Hulster – al 36 jaar professioneel bioboer
De levende bodem als sleutelbegrip in ieder duurzaam landbouwsysteem
Relatie producent-consument: Michel Dewaele, CSA-bioboer, kent graag de kopers van zijn bakbloem.

Dialoog met soep & brood in 4 werkgroepen

Slotwoord Marjolein Visser: een gedeeld toekomstbeeld

PRAKTISCH

– van 10u tot 14u
– Inschrijven verplicht via Oikos; deelname in de kosten € 6
– Routebeschrijving naar DOK Noord: http://dokgent.be/dok-info/praktisch/

Een organisatie van Denktank Oikos, Terra Reversa en het Fair Festival.

OIKOS_denktank_pos

logo_terrargbkleur

                         

Zal stadslandbouw de wereld redden?

Steden groeien wereldwijd aan een snel tempo. Sinds kort leeft de meerderheid van de wereldbevolking in een stad. Hiermee groeit ook de bezorgdheid over hoe we de steden op een duurzame manier kunnen blijven voeden. In die steden neemt het aantal stadsmoestuinen snel toe, het aantal voedselwoestijnen helaas ook. Wat kan een stad als Gent betekenen in deze wereldwijde uitdaging?
Gent is partner in het Europese Food Smart Cities for Development project. Dit project brengt de wereld binnen in lokale voedselstrategieën en snoeit de haag rond ons grote gelijk.

Schepen Tine Heyse licht de aanpak in Gent toe in deze interactieve workshop – Samen met Katrien Verbeke (Gent en Garde), Katrien Lenaerts (Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum) en Wouter Boesman (Internationale Solidariteit Gent).

– 14u30-15u30

Fair Trade

Gent Fairtrade